Får du stillet en bil til rådighed af dit firma eller arbejdsplads, skal der betales skat af den. Beskatningen gælder uanset om du er ejer af virksomheden, hovedaktionær eller medarbejder.
Uanset bilens alder og værdi bliver skatten udregnet ud fra en minimumsværdi på 160.000 kr. Har du en ny bil eller en nyere bil, som på anskaffelsestidspunktet var højst tre år gammel, sættes bilens pris til nyvognsprisen. Denne pris er gældende i det indkomstår, hvor bilen er indregistreret samt de to næste år. Efter 36 måneder sættes værdien ned til 75 pct. - dog er 160.000 kr. stadig minimumsgrænsen. Ved en brugt bil, der er mere end tre år gammel (efter første indregistreringsdato), er det bilens købspris, der er gældende.
Følgende gør sig desuden gældende:
• Du betaler skat af en procentdel af bilens værdi plus et miljøtillæg.
• Det har ingen betydning for skatten, hvor meget du kører i bilen.
• Din arbejdsgiver/dit selskab skal sørge for, at der sker månedlig indberetning til SKAT.
• Du kan selv skrive det på din forskudsopgørelse (hvis det ikke allerede står der).
Den skattepligtige værdi er procentsatserne på 25% og 20% for beregning af værdi ud fra bilens beregningsgrundlag på hhv. under og over 300.000 kr. ændres.
Satsen på 25% reduceres med 0,5% årligt frem til 2025, og satsen på 20% forhøjes med 0,5% årligt frem til 2025, hvorefter der kun vil være én sats på 22,5%. For 2021 har nedsættelsen til 24,5% og forhøjelsen til 20,5% virkning pr. 1. juli 2021.
Isoleret set betyder dette, at beskatningen stiger for biler med et beregningsgrundlag over 600.000 kr. og falder for biler med beregningsgrundlag under 600.000 kr.
Miljøtillæg
Procentsatsen for beregning af miljøtillægget er pt. 150%. Denne sats forhøjes år for år for alle firmabiler indtil 2025. Pr. 1. juli 2021 forhøjes miljøtillægget til 250%, for 2022 til 350%, for 2023 til 450%, for 2024 til 600% og for 2025 og fremover vil satsen udgøre 700%.
For en firmabil, hvor der betales en årlig ejerafgift på f.eks. 2.000 kr., betyder det, at miljøtillægget og den skattepligtige værdi af fri bil stiger med 11.000 kr. (fra 3.000 kr. i 2020 til 14.000 kr. i 2025). Herudover kommer der også en løbende forhøjelse af selve ejerafgiften.
Ekstraudstyr skal kun medregnes i beskatningsgrundlaget, såfremt der skal betales registreringsafgift af dette, hvilket er slået fast af Landsskatteretten12. Ifølge registreringsafgiftsloven skal der ikke beregnes registreringsafgift af ekstraudstyr, der eftermonteres af forhandleren. Det er alene ekstraudstyr der monteres fra fabrikken/leverandør eller importøren af bilen, hvor der skal ske beregning af registreringsafgift.
Fordele
TCO står for Total Cost of Ownership – altså de totale omkostninger ved at eje, eller lease, et aktiv, som en firmabil er. Finansieringsydelse, brændstof, forsikring, ejerafgift, værditab, udgifter til service og dæk.
Når bilens samlede årlige omkostninger er større end den værdi af fri bil, du beskattes af, vil pilen pege mod firmabil.
Der er især to faktorer, der er afgørende for resultatet. Dels antallet af private kilometer du kører privat i bilen. Tommelfingerreglen er, at jo flere kilometer du kører privat i bilen, desto bedre kan det svare sig at have firmabil. Dels har beskatningsgrundlaget en stor betydning. Et lavt beskatningsgrundlag ift. bilens købspris gør det mere attraktivt at tage imod en firmabil.
Hos P. Christensen samarbejder vi med flere af landets største leasingselskaber. Vælg den Mercedes model, der passer bedst til dit behov. Vi har et stort udvalg af firmabiler – oplev blandt andet vores populære modeller: A-Klasse, B-Klasse, C-Klasse, E-Klasse, GLC, GLE og meget mere.